Hoe presenteer je over een saai onderwerp? 5 tips 

Presentatietips
Klariska ten Napel
Trainer en coach

Een saaie presentatie over jaarcijfers. Een langdradige analyse van je data. Of wat dacht je van een uur luisteren naar de technische details achter een nieuwe methode? We kunnen allemaal wel een onderwerp verzinnen dat op het eerste gezicht slaapverwekkend lijkt. Maar dat hoef je niet op die manier te brengen. Ontdek onze 5 tips om elk onderwerp tot leven te brengen. 

Tip 1. Ontdek de context van je onderwerp

Context creëert diepgang. Probeer die daarom te ontdekken. Je hebt misschien een baanbrekende of coole uitvinding voor de luchtvaart gedaan. Maar hoe gaat dit de luchtvaart van de toekomst veranderen? Jouw uitvinding kan bijvoorbeeld een oplossing zijn voor een probleem in de maatschappij waar iedereen op zit te wachten. 

Denk ook terug: wat was de allereerste vlucht ooit? En hoe heeft de industrie (en de wereld, maatschappij of jij) zich sinds die tijd ontwikkeld? Dus: welke ontwikkelingen zie je? En hoe raakt jouw onderwerp daaraan? Er is altijd een grotere context. Uitzoomen helpt je nieuwe inzichten of invalshoeken te vinden voor je presentatie.

Tip 2. Duik in de belevingswereld van je publiek

Weet wie je publiek is en wat er bij hen leeft. Jouw presentatie is meer dan een opsomming van feiten. Misschien zul je het nog niet direct zien! Toch heeft elk onderwerp een diepere laag die de belevingswereld van je publiek raakt. 


Vind je het lastig om te achterhalen wat er leeft bij je publiek? Denk dan na over deze vragen: 

 • Waar zijn je hoorders bang voor bij jouw onderwerp of de ontwikkeling waarin het staat?

 • Waar hopen ze juist op? 

 • Welk stukje of uitspraak van jou kan conflict oproepen? 

 • En hoe gaat het hun wereld veranderen en de wereld waarin wij leven? 

 • Of jullie bedrijf?

Tip 3. Bedenk een metafoor

Een metafoor is een superhandige tool om je verhaal meer te laten spreken. Bedenk er dus één! Vind je het lastig om ‘m zo uit de mouw te schudden? Snap ik. Doe dan deze oefening eens:

 1. Noteer 1 feit van jouw onderwerp.

 2. En deze is misschien een beetje uit je comfortzone, maar: probeer je voor te stellen hoe dit feit ruikt, proeft, klinkt, voelt en eruit ziet. 

 3. Lukt dat je nog niet? Doe dan je ogen dicht om het te visualiseren.


Vaak heb je na deze oefening een metafoor die je kan gebruiken tijdens je presentatie. Je kan natuurlijk ook een mooie foto of een schilderij gebruiken tijdens je verhaal. Denk bijvoorbeeld aan een foto van de gebroeders Wright tijdens de allereerste vlucht ooit.

Tip 4. Zorg voor een spannende opbouw

Gebruik in de opbouw niet alleen de data, cijfers of methodiek die je hebt. Je bent al op zoek gegaan naar de grotere context . En je hebt het onderwerp in een beeld of metafoor gevat. Verdeel nu je presentatie in drie delen. 

 • Deel 1: schets het probleem of de analyse van jouw onderwerp in de grotere context van ontwikkelingen. 

 • Deel 2: plaats hier de belevingswereld, metaforen of beelden, je wilt meer het gevoel en de drijfveren van je publiek raken. 

 • Deel 3: vertel een hoopvolle oplossing van het probleem of analyse van jouw presentatie.


Hoe je jouw presentatie opbouwt is essentieel voor een boeiende presentatie. Alle drie de delen in deze opbouw heb je nodig voor een boeiend verhaal.

Tip 5. Breng zelf het onderwerp tot leven

Jij bent zelf de onderscheidende succesfactor in je presentatie. Dus breng zelf het onderwerp tot leven. Hoe je dat doet? 

 1. Zoek naar dat ene in jouw verhaal dat jou zo aanspreekt. Want wat jij over een onderwerp denkt. Hoe jij je voelt over iets? Dat neemt je publiek over. 

 2. Speel met je intonatie, het gasgeven en afremmen met je stem. 

 3. Maar ook met je mimiek, het gebruik van de ruimte en je lichaamstaal kunnen het onderwerp laten sprankelen. 


Tot slot? Oefen voor de spiegel. Ja echt! Want, de gouden regel: alles wat je inzet aan stemgebruik en lichaamstaal is instrumenteel. Oefenen voor de spiegel maakt je presentatie alleen maar beter. Zo kom jij van een saaie naar een sprankelende presentatie!