Zo zorg je voor een knallend presentatie einde 

Presentatietips
Klariska ten Napel
Trainer en coach

Je presentatie zit erop. En nu? Nog een keer herhalen wat je al eerder gezegd hebt? Je hebt eigenlijk geen idee of het duidelijk was. Dus ga je maar snel zitten. Herkenbaar? Maar wil je dat niet meer? Goed eindigen met een presentatie is simpeler dan je denkt. Eindig met helder en in het hart communiceren. Maak zinnen die het onthouden waard zijn. En go out with a bang!

Begin met je presentatie einde voor ogen 

Probeer voor jezelf op te schrijven wat je wil dat mensen onthouden van je presentatie. Waar zit het hart van jouw boodschap? De kern samengevat in een paar zinnen. Ook als je iets moet presenteren en de inhoud al vastligt, is dat je eerste stap. Wat wil/moet jij overbrengen met deze presentatie? Als het je nog niet lukt om de kern kort en krachtig te omschrijven, zal het einde van je presentatie ook niet duidelijk zijn. Helderheid helpt je om er met een knaller uit te gaan. De eerste stap om goed te eindigen is een helder begin. 

Breng jezelf in de boodschap 

Bedenk waar jouw interesse ligt bij het onderwerp en breng jezelf in de boodschap. Hoe ontdek je dat? Deze vragen helpen je om daarachter te komen:

 • Welke persoonlijke ervaringen heb je met het onderwerp van jouw presentatie? 

 • Zijn er dingen uit je onderwerp waarvoor jij warm loopt?

 • Hoe heb jij je verdiept in dit onderwerp?


Kies die invalshoek waar jij het meest enthousiast van wordt. Jouw enthousiasme is de bang die je nodig hebt om sterk te eindigen.

Creëer een kernboodschap die het hart raakt 

Maak een kernboodschap die jouw publiek diep aanspreekt. Denk eens na over: 

 • Wat vraag je jouw publiek om op te geven? Denk aan tijd, geld of overtuigingen. 

 • Zijn er risico’s of confrontaties die ze aan moeten gaan?

 • Welke redenen hebben ze om niet op je oproep in te gaan? En waar zouden ze bang voor zijn? Welke obstakels of onduidelijkheid zien ze? 

 • En hoe zou jij die redenen, angsten, obstakels en onduidelijkheid weg kunnen nemen? 

 • Welke voordelen geeft jouw oproep? Hoe zal dit hun eigen leven of de wereld positief kunnen veranderen? 


Verwerk de belangrijkste antwoorden in het einde van je presentatie. Om krachtig te eindigen zul je het hart moeten raken. Dan onthoudt jouw publiek je boodschap veel beter.

Wees creatief: taal telt  

Speel met taal. Hoe je iets zegt is net zo belangrijk als wat je zegt. Je kernboodschap is helder en verbindend. En dan komt het creatieve deel. Maak zinnen die het waard zijn om op social media geplaatst te worden. Oftewel: een #-waardige zin. Hoe doe je dat? Gebruik: 

 • woorden die rijmen  

 • ritme in je #-waardige zin 

 • of een verrassing 


Schrijf de kernwoorden op van je boodschap. En ga spelen met die woorden. Taal telt!

Communiceer groots 

Spreek groots en go out with a bang! Nu komt het erop aan hoe jij je heldere, hartgerichte, #-waardige zin weet te laten landen. Je kern is duidelijk en die heb je in een prachtige gedenkwaardige zin gegoten. Daarom heb je mooie taal gecreëerd die jouw zin als een mooi schilderij omlijst. Je hebt een Picasso-waardig einde in je hoofd. Dat vraagt om een grootste entree. Van jou. Van mij? Ja, jij! Jij bent degene die de zinnen vleugels geeft met je intonatie en lichaamstaal. En dat mag GROOTS! Glimlach, haal diep adem en spreek alsof dit het meest fantastische idee is dat de wereld heeft gehoord. Go out with a bang! 

Oh, enne oefen. Voor de spiegel. ;-)